Der er over 200 frivillige i Nationalparken. De første billeder er fra den solskinsdag, hvor dronningen indviede Nationalparkcentret i Vorupør.
Nationalparkcentret i Vorupør er et inspirationssted.
Jeg har haft nogle fine timer som vagt/guide derude. Det har været spændende at høre fra gæster, der er vokset op i Thy - og kunne fortælle om fyrenes rolle, hvordan de fattige fiskerfamilier klarede sig ved at supplere med bærplukning (Thy’s blåbær: mosebølle) og ved at lave torskelevertran og sælge til apoteket.
Mine yndlingsgæster var et ældre tysk par - stamgæster i Vorupør - som gjorde sig umage med at sige “Farvel”, når de gik.
Centret skal jo inspirere til at komme ud. Det virkede bestemt for mig - jeg flyttede mine friviligtimer ud i blæsten på Lodbjerg fyr!
Men her kommer mine bedste tips fra mine vagter i centret. Der sker hele tiden noget, så tag det med et gran salt:
Bagvæggen “læses” fra højre mod venstre - og viser planter og dyr fra hav/strand - til hvid klit - klithede og klitplantage.
Til venstre - udenfor billedet - er der et stort vindue, hvor man ser det smukkeste udsnit af klit, bygninger, hav. I vindueskarmen ligger en sæl og venter på et venligt klap. Den vil også gerne med på en sæl-fie🦭
Tv i billedet er der en model af Nationalparken - der fungerer som et levende kort. Her vises byer, skove, dyreliv, vandreruter mm. Gå en tur rundt om bordet. Der er høretelefoner hele vejen rundt, hvor du kan høre korte fortællinger om de forskellige steder i Natinalparken. Man kan vælge dansk, tysk og engelsk.
Med ca et kvarters mellemrum går der et gardin ned for det store vindue. På nationalpark-modellen vises nu en kort film om Thys oprindelse - fra dengang det hele var hav….Den kan virkelig anbefales. Der er meget information - så meget, at man kan have glæde af at se den et par gange.
Der er frivillige på vagt i centret - se efter det blå tøj. Det gælder vist for alle os frivillige, at det altid er en glæde at fortælle om nationalparken - eller lytte til en god historie. Så bare tag fat i “de blå”.