Friske peberfrugter kan man vel heller ikke få for mange af? I 2016 har jeg sået i starten af februar i varmekasse. De små planter har fået kunstigt lys - først blåt og senere lilla. De er vokset godt, men fik meget tidligt på sæsonen rigtigt mange lus. Jeg lavede en rigtig "fehler" ved at sprøjte min vin, alle peber og auberginer med en sæbe-sprit-blanding - som jeg fandt opskriften til på nettet. Heldigvis døde planterne ikke helt, men de blev sat voldsomt tilbage i væksten. Nu har hun vist lært det: ingen sprit.
Et bedre råd er at plante peberfrugterne i krukker, så de kan tages udenfor i godt vejr. Jeg sprøjter så undersiden af bladene med vand. Det jager en stor del af lusene væk. Da peberplanterne virker som luse-trækplaster, får man ram på en stor del af lusebestanden i drivhuset på den måde.
På billedet peber "Nikita", som skulle smage helt særligt godt og give frugter meget tidligt. Det er gode peberfrugter, men frøfirmaet har måske nok overdrevet en anelse ;)
Frugterne er først grønne, men modner som store, gule, lækre peberfrugter.
I køkkenet indgår peber
- i wok og forskellige slags grønsagssovs
- stegt gule peberstrimler og champignon som tilbehør til en kødret
- halve peberfrugter med fetafyld
Vi kan godt lide Chili con carne, men ellers har vi ikke haft de store chili-successer. De helt stærke bryder vi os, så vi gør i år et forsøg med en mild sort. Frugterne er først grønne, men skifter senere til rød. Styrken vokser samtidig fra 500 til 1500 Scoville.
Vi har høstet nogle enkelte og ladet dem indgå i en grøntsagssovs. Det gav en udmærket, men ikke særligt chiliagtig smag. Her sidst i august har vi indtil nu kun høstet grønne chilier.
Planterne trækker lus som andre pebere, men er ellers ikke vanskelige. Der kommer forbavsende mange frugter på de ikke voldsomt store planter.
Plantning og gødning af peber:
Pebrene er plantet ud i væksthuset midt i april.
De er plantet i en blanding af hjemmelavet varmkompost og "genbrugsjord", dvs jord fra krukker eller plantesække fra forrige sæson. De har fået lidt Dolomitkalk. I løbet af sæsonen er de dels plantet om i større krukker, dels er der fyldt efter med kompost og kalk.
Dagtemp - ca. 20 grader, nattemp. min 8-10 grader.