Udrugning, pasning af kyllinger

8. mar 2020 - 20:35
Billede

Rugeæg samles flere gange dagligt. De placeres i æggebakker med spidsen nedad. Æggebakkerne står skråt og tippes 2-3 gange dagligt. Æggene opbevares i et specielt køleskab v 13 grader. 
 

Rugning foregår i Hemel med separat klækkeafdeling. 
 

Æggene liger på rullebakker i rugeafdelingen dag 0 til dag 18. Der tilsættes ikke vand, fugtigheden ligger på 42 %. Temperatur 37,8 grader. 
 

Dag 18lægges æggene i klækkebakkerne. Temperatur 37,6, fugtighed 80% eller mere. 
 

1 1/2 døgn efter første kylling er klækket, tages kyllingerne ud og placeres under en kyllingemor. 
 

Kyllingerne foder de første uger: startfoder, havregryn, Gramix. Første og tredje dag gives også lidt grus og knust kul. 
 

Kyllingerne tjekkes for fordøjelsesproblemer - måsen skal være ren og fin. Evt svage kyllinger hjælpes til at drikke vand evt med lidt sukker, salt og mælkekefir. 
 

Kyllingerne kaldes til spisning ved at tappe i foderet med en negl. 
Efter en uge kan kyllingerne begynde at spise lidt grønt, start med klippet purløg. Kyllingerne kan efterhånden få andet grønt, men giv dem kun lange, seje plantedele som f.eks. græsstrå under overvågning. 

 

 

Billede

Kyllingerne skal have adgang til varme de første 6 uger. Man kan bruge en varmelampe - eller en kyllingemor som på billedet. Kyllingerne putter sig under kyllingemoren - og er der stille eller småpippen, er de tilfredse. Fryser de, vil de pippe meget højt. Er der for varmt, rykker de lidt væk fra kyllingemoren. 

Kyllingerne må ikke få træk. Den første uge bor mine i et akvarium - senere rykker de ud i et væksthuset - en slags udestue, hvor altid er frostfrit. 

Billede

Kyllingerne har en vis immunitet med de første par uger. Jeg blev vældig forskrækket, første gang jeg oplevede,  at kyllingerne fik dårlig mave, så snart de satte deres små fødder på rigtig jord. Jeg skurede og skrubbede - brændte jorden af med gasbrænder, holdt kyllingerne væk fra jord, hvor der havde været høns. Jo mere vask og skrub, så sikrere var jeg på syge kyllinger. 
Fra erfarne fjerkræfolk fik jeg det råd at udnytte deres medfødte immunitet. Man præsenterer meget tidligt de små for jord, evt også snavset strøelse fra de voksne høns. Så kører immuniteten. 
Her får frugtkuldet deres første græstot med jord. Der bliver hakket og pillet. Med de helt små kyllinger, skal man være opmærksom, når de får hele græsstrå - de kan komme til at få dem galt i halsen.