Æblehave

27. sep 2016 - 16:25

Her står en del af vores nyindkøbte - september 2016 - æbletræer. 

Æbletræerne skal plantes tæt - i stil med espaliertræer, men med stamme og en lille krone. 

Vi fik ideen og råd om valg af træer af Ole Heide, Heides planteskole. 

Så er plantning - og rydning af de gamle stauder og roser i gang. For at skabe lidt "ro og overblik" skal hvert træ have en træramme omkring, så strukturen bliver tydelige. Forrest i billedet er Steen pæreespalier, th er et ungt æbleespalier ved at vokse til. Det bliver en slags vægge omkring den lille æblehave. 

Ole Heides ide var, at der skulle være groft sand mellem træerne, så det hele blev meget enkelt. Vi vil nok gerne have lidt mere spræl - og vil tilføje trærammer til forskellige blomster. 

Jorden er meget sandet, så der skal tilføres både vand og gødning til træerne. De er plantet i en blanding af havejord, varmkompost, dolomitkalk og ler. Rundt om hver stamme lægges en "fodpose" af hestegødning, dolomitkalk, plantemateriale, varmkompost med orme og et lag frisk flis af grene, staudetoppe m.m. 

Billede

Æblehaven, maj 2020.

Vi har fået mange dejlige æbler. En del af træerne har fået kræft - et enkelt er leveret tilbage til planteskolen og erstattet af et andet. For at undgå "orm" i æblerne er stammerne kalket. Måske kan det også hjælpe med at rense og lukke nogle kræftsår. Rød aroma har en større skade. Vi håber det bedst - det er skønt med både friske æbler og gemmeæbler.