Fermentering

8. mar 2016 - 19:37

Det er svært ikke at blive begejstret for fermentering. Det er et helt nyt "køkken", der åbner sig for en. Som da jeg opdagede fransk mad i 1.g. :D - en helt palette af ny smag. 

Når det boomer i køkkenhaven, kan overskuddet fermenteres. De fermenterede madvarer bevarer deres vitaminer, og de indeholder en stor mængde mælkesyrebaktier, som bare er gode til maven - og helbreddet i det hele taget. 

Efter et år med fermentering fylder fermentering stadig mere i huset - og vi har fået et ekstra køleskab. 

Kombucha, vandkefir og ginger beer er kommet for at blive. Kombucha er drikken, der kickstarter dagen, men kan også drikkes senere på dagen eller sammen med aftensmaden. 

Ginger beer er Steens favorit til varm mad - han er den mest ingefær-begejstrede af os. 

Vandkefir er en fin drik - spændende nok til at blive nydt af et højt glas før aftensmaden. 

 

Vi har en stor køkkenhave - nogle afgrøder bliver ikke til noget, andre giver overvældende mængder. Selv friske asparges kan man blive træt af i sæsonen! Men midt på vinteren er det fantastisk at hente et glas asparges frem. 

De nyeste - og knap så afprøvede produkter - er: yoghurt, eddike og mælkekefir. 

 

 

 

Restefrokost - fermenteret rødkål på en rest spansk æggekage, ½ bøf på en rest coleslaw - og så æg på sort olivenpasta.

Asparges fermeteret med hvidløg, citron og saltlage. Opskrift fra Peterson, Ejlersen og Ingemann: "Fermentering". 

Agurker sat til fermentering til remoulade. Opskrift fra ovennævnte bog. Jeg var dog nødt til at beregne større glas (1½ l i stedet for 1) og tilsætte saltlage. 

I "Fermentering" forslår forfatterne, at lave den færdige remoulade af ½ agurkefermentering og ½ mayonnaise. Måske skal den opskrift lettes lidt ;)

Fermenterede DRUEAGURKER: 

5 gram hvidløg, 3 dildskærme, 1 lille Anaheim chili, vindrueblade, 400 g drueagurker, saltlage af 1 spk groft salt ( u jod) og 400 ml vand (4% saltopløsning).